By   september 4, 2015

fort rammekens

Fort Rammekens is een historisch zeefort dat uit 1547 dateert.  Het fort kijkt uit over de Westerschelde. Door zijn ligging heeft het door de eeuwen heen een belangrijke rol gespeeld bij de bewaking van de Westerschelde. Er waren vroeger Spanjaarden in gelegerd maar ook heeft het fort te maken gehad met Fransen, Engelsen, Hollandse Geuzen en Duitse soldaten.

Een aantal jaren geleden is Fort Rammekens gerestaureerd. Het zeefort is geopend voor het publiek van april t/m september  op de vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.  Door de grote poort komt men op de binnenplaats terecht.. Er zijn ruimtes in de muren die men binnen kan wandelen. Op de binnenplaats staan op het grasveld wat bankjes en er is een kraampje waar bezoekers  wat drinken kunnen kopen of een kleine snack. Ook op de brede muren en dijk kan men lopen. Men heeft zo een mooi uitzicht over de Westerschelde. De kerncentrale van Borselle is vanaf hier goed te zien.

Om het fort is natuurgebied Rammekenshoek. Het is een krekengebied dat ontstaan is op het eind van de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hadden veel bunkers gebouwd op Walcheren. De Geallieerden hebben toen op drie plaatsen de dijken gebombardeerd en zo Walcheren voor een groot deel onder water gezet. Een van die plaatsen was de dijk bij Fort Rammekens. Door Rammekenshoek zijn wandelpaden uitgezet. Het is mogelijk om zeker 5 km te wandelen door het bos. In het krekengebied leven veel watervogels. Hoewel het er fijn wandelen is zijn er nooit veel mensen aanwezig in Rammekenshoek. De meeste mensen lopen er met een hond te wandelen.

Naast Fort Rammekens is een tweede natuurgebied. Dit is een schorrengebied dat buitendijks ligt en waar in de lente ook bijzondere watervogels leven. Door de schorren kan men niet wandelen. Er omheen loopt een fietspad. Aan de overkant van het schorrengebied is de buitenhaven van Vlissingen-Oost.